ČLANOVI IPA KLUBA ZAGORJE NA VELEBITU

 

Uspon na Sveto brdo, Južni Velebit – 23. i 24. srpnja 2016.

Planinarenje pruža mogućnost aktivnog odmora i rekreacije, a kretanjem i boravkom u prirodi na svježem zraku stvara se navika tjelesnih aktivnosti. Razvijanjem učestalog kretanja – planinarenja, doprinosimo očuvanju i održavanju zdravlja, a osjećaj osobnog zadovoljstva tijekom planinarskih aktivnosti i po povratku, uklanja svakodnevni stres s kojim se susrećemo na svojim radnim mjestima.

U subotu 23. srpnja, IPA Hrvatsko Zagorje je u suradnji sa HPD Kunagora organiziralo dvodnevno planinarenje na području Južnog Velebita. Cilj nam je bio osvojiti vrh Sveto brdo visine 1751m. Naša dvanaesteročlana ekipa je na osvajanje ovog atraktivnog vrha započela na visini od oko 500m - ispod Malog Libinja. Nakon sat hodanja makadam cestom, nastavili smo stazom kroz livade do ostataka kapelice Svetog Ivana u Ličkim Docima i dalje oštrim usponom padinom Debelog Brda do planinarskog skloništa Dušice gdje smo se okrijepili svježom vodom. Napokon nam se otvorio vidik prema Svetom brdu, te smo i ovu zadnju dionicu u usponu uspješno svladali, svatko prema svojim mogućnostima, pri čemu smo u kratkim odmorima i na samom vrhu nisu izostali pogledi na prekrasne pejzaže Dušica, Male i Velike Paklenice, Like, te Zadarskog zaleđa.

 

Nakon polusatnog odmora na vrhu, nastavili smo grebenskim putem prema Velikoj Paklenici sa stalnim pogledom na Vaganski vrh i kanjone Male i Velike Paklenice. Prolaskom kroz Čičinu dolinu spustili smo se do Ivinih vodica i nastavili prema Borisovom domu do Ramića gdje smo nastavili druženje i prenoćili.

Drugo jutro smo nakon jutarnje kave s pogledom na kanjon Velike Paklenice nastavili prema ulazu u Nacionalni park pri čemu smo razgledavali okomito urezane kanjone južne padine Velebita, brzace Velike Paklenice, Anića kuk, te u Selinama završili ovo dvodnevno putovanje.

Korisnost planinarenja je prepoznata u našoj sekciji, a Regionalni klub IPA Hrvatsko zagorje svojim članovima olakšao je realizaciju aktivnosti nedavnom nabavkom kombi vozila koje služi za prijevoz članova i opreme.

Osim rekreacije kojom podižemo svoju psihofizičke sposobnosti, planinarenje daje puno više, prije svega upoznavanje nečega novoga, bilo ljudi ili prirode oko sebe.

Osvojili ovaj i ovaj vrh – Sveto brdo. Ispunili smo svoje želje – vratili uspomene na provedeno vrijeme u brdima Velebita u nekim sasvim drugim okolnostima, uživali u prekrasnim pogledima, a na kraju se poklonili planini i zahvali što nam je pružila mogućnost da budemo dio nje same.

ČLAN IPA ZAGORJE

Davor Rogina

affiliate link trace | Patike – Nike Air Jordan, Premium, Retro Klasici, Sneakers , Iicf Hitovi: 1485

Kontakt podaci

IPA Hrvatsko zagorje

Adresa: Matije Gupca 53, 49210 Zabok
OIB 37688614365
MB 1483854
ŽIRO RAČUN: IBAN: HR4323400091110716482, PRIVREDNA BANKA ZAGREB d.d., Radnička cesta 50, 1000 Zagreb (RH)
SWIFT CODE: PBZGHR2X

 

Facebook

Brojač posjeta

0461405
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Sveukupno
874
654
1504
3081
461405

Online (15 minutes ago):4
4 guests

Your IP:3.238.174.191